SOLUNA DANCE

Ples pomljajuje, širi ljubezen in ustavi čas.

Preprosto te potopi v sanje, kjer jadraš z vetrom,

plavaš z morskim valom, teptaš zemljo in

plešeš v ognju ljubezni!

Žana Vračun

Harmonija

Vsi stremimo za tem, da bi živeli čim bolj harmonično, ubrano, v ravnovesju. Kadarkoli zbolimo se harmonija v telesu poruši in potrebujemo kar nekaj časa, da si opomoremo. Zato je dobro, da prej poskrbimo za redno polnjenje naše energije in to raven dosledno vzdržujemo.

V naravi se nenehno prepletata  plus in minus. Gre za izmenjavo ženske in moške energije. Kitajci ju imenujejo energiji jina in janga. Pri uravnavanju teh dveh energij je zelo pomembno tudi kako se prehranjujemo.

Jang predstavlja moški princip. Povečuje ga topla, vroča, začinjena hrana.

Jin predstavljaženski princip in jo povečuje hladna, surova, nezačinjena, blaga hrana. V
današnjem času se ljudje absolutno premalo gibajo. Virtualni svet je naredil svoje in ljudje so postali tromi, nezadovoljni, leni, nekreativni. S Soluna Dance-om prebujamo v ljudeh izvorno ljubezen.

Ples je starodaven način prvobitne človeške kreativnosti. V pradavnini ni bilo pomembnega življenjskega trenutka brez plesnega rituala, ki je spremljal ljudi v najrazličnejših obdobjih.

Ples je  skozi zgodovino počasi izgubljal svojo ceno in vpliv velikih religij je pripomogel k temu, da je izgubljal na svoji veljavi.

V današnjem času se, k sreči, ponovno uveljavlja in zmeraj več je ljudi, ki si želijo plesa in imajo v sebi še zmeraj sledove strahu, nesproščenosti, blokad. Ljudem želim približati gib kot primarno človeško prvino brez kančka strahu, sramu, ocenjevanja, primerjanja, …

Pomembno je, da odvržemo oklep, masko in si pustimo, da končno zapleše naš dolgo teptani duh.

Majhen otrok pleše še prej preden sploh začne hoditi, govoriti. S časoma naša želja po plesu izgine zaradi tega, ker se še zmeraj ne upamo sproščati z gibom, ki nam je vsem dan ter si ga pač zaradi okolja ne upamo vzeti. Če bi ples postavili na častno mesto, prav gotovo ne bi bilo več takšnega nasilja med ljudmi, ki vlada današnjemu času.

Zaradi tega prav vse, ki si želijo sproščati s plesom, vabim, da se nam pridružijo.

 

ZDRAVILNA MEDITACIJA ZA OTROKE

 
«PLES JE JEZIK, KI SPAJA TELO, UM IN DUŠO«.
IRIS J. STEWART.